dissabte, 5 de novembre del 2011

LA CASA PER LA TEULADA
dubtes sobre el procés de recerca de la informació científica


Aquests dies estem buscant informació a la xarxa sobre l'evolució de la ciència durant les diferents etapes de la història d'Occident i m'assalta el dubte de quin ha de ser el grau d'informació que hem d'obtenir: estem buscant documents primaris, on hi hagi exactament la història de la ciència i les biblioteques? o més aviat estem buscant els recursos on trobar aquests documents primaris?

Un exemple: no és el mateix buscar una llei concreta (tema, títol de la llei, data en la que es publica, etc.) que buscar repertoris legals, biblioteques de facultats de dret, bases de dades legals...

Així que quan estic fent cerques sobre els primers "científics" de l'Antic Egipte, sempre penso que si serà millor accedir directament a webs interessants i concretes o aprendré més si busco els famosos repositoris, els autèntics rebosts de la informació...

En realitat, suposo que el que importa no és trobar exactament dades sobre l'Antic Egipte sinó saber en quins llocs buscar, quins seran els cercadors més fiables, quines fonts especialitzades, etc.

Per tant, el tema que plantejava el Josep A. Robles té a veure amb aquest dubte també; ja que una de les coses més importants d'aquest projecte és avaluar la qualitat de les fonts consultades (autoria independent, veraç, actualitzada, documentada, etc. ) més que no pas els resultats.

I seguint amb el tema dels criteris de valoració i selecció, penso com ell, que fonts generalistes i especialitzades no són excloents, sinó complementàries.

Per tant, sempre que puguem, començarem a construir la nostra "casa" des dels fonaments, no pas per la teulada, encara que el paisatge, des de dalt, sol ser sempre més bonic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada