Blog del Grup Decemdue de l'assignatura Competències TIC en Informació i Documentació de la Universitat Oberta de Catalunya. Primer semestre del curs 2011-2012.
dijous, 29 de desembre del 2011
Preparant la defensa
dijous, 22 de desembre del 2011
DARRERES SENSACIONS !!



ACTA REUNIÓ DECEMDUE 21 DESEMBRE 2011

Presents :
Glòria Bricollé
Josep A. Robles
Daniel González
Sandra Fisas
Punts del dia :
- Aprovació de la planificació de
- Aprovació de la planificació de
- Aprovació del tancament de la wiki.
- Valoració i aprovació del text de presentació del nostre projecte.
Es va decidir :
- Per unanimitat, l’aprovació de la planificació de
- Per unanimitat també l’aprovació de la planificació de
- Es va aprovar el tancament de la wiki però hi havia dos aspectes que quedaven pendents de resoldre per part del Daniel, l’obertura de la wiki a tothom ( via permisos ) per tal de que els companys de l’assignatura hi poguessin accedir i per tal de que l’enllaç inclòs en el document de presentació del nostre projecte funciones i un petit detall del widget afegit al final de les pàgines editades per cadascú que en el cas del Josep Antoni no era igual al de la resta.
- Tots varem coincidir i aprovar, també per unanimitat, que el text de presentació que
Aspectes que van sorgir:
- També
- Que el Daniel obrirà la wiki al mon.
- Que
- Que a les 22.00h del dia 22.12.11, ens reunirem “ virtualment “ via xat del gmail per tal d’afinar conceptes que puguin restar pendents.
___________________________________
A hores d'ara ja hem rebut la notificació del Daniel de que la wiki ja la podem donar per tancada !!
Sens dubte hem treballat com un bon equip !
dilluns, 19 de desembre del 2011
Tancant el wiki
dimecres, 14 de desembre del 2011
CADA VEGADA MÉS A PROP DEL FINAL




dimarts, 13 de desembre del 2011
Arribats aquesta alçada, ens toca valorar l’experiència viscuda. Crec que coincidireu amb mi, si us dic que al principi estava saturat i desconcertat. El fet de treballar on-line, intervindré en el fòrum i parlar amb els companys de manera asincrònica, era nou i desconegut per mi.
Però el camí es fa caminat, i et vas adaptant. En el meu cas, l’adaptació va ser respecte a tres aspectes: l’entorn virtual, les eines i els companys.
Des del punt del camí on em trobo, penso que ha estat correcta la meva adaptació als tres aspectes
A continuació detallo una mica més el procés d’adaptació a aquests tres aspectes:
Entorn virtual
És cert que havia fet cursos on-line en plataformes semblants. Evidentme


Eines 2.0
Per mi, el conjunt d’eines 2.0 que fem servir, no són desconegudes. En cursos que havia realitzat les vaig fer servir, però crec que he millorat molt en destresa i compressió del seu potencial.
Allò que m’ha significat un esforç ha estat la comunicació asincrònica. Estava habitud a treballar on-line però amb una comunicació sincrònica (xats, etc). No és el fet d’escriure un missatge i penjar-lo al fòrum o en qualsevol altre lloc. Des del meu punt de vista, la comunicació asincrònica obliga a treballar molt la planificació i els acord de funcionament. Han d’estar ben elaborats i contemplant possibles imprevistos.
Haig de dir que en relació a la planificació i el treball asincrònic, el treball del grup ha progressat adequadament. Si al principi havia un abús de la comunicació sincrònica, en la PAC3 he estat més en la línia marcada per l’assignatura.
Companys
Amb els companys, he estat de sort. És difícil que quatre desconeguts, amb caràcters i situacions personals tan diverses, que es comuniquen asincrònicament, treballin tant units. Des del començament, el compromís i les ganes de fer bé les coses han estat presents. Aquesta predisposició positiva ens ha ajut m

De totes maneres penso que seria interessant compartir certes tasques assignades. En els acords inicials van distribuir-nos tasques i responsabilitats. Les tasques de manteniment de la wiki i del blog les porten a terme en Daniel i la Sandra respectivament. Crec que haurien de compartir-les entre tots. El fet de compartir tasques , ens permetria aprofundies en aquestes dues eines 2.0 i assolir uns dels objectius de l’assignatura.
Encarant la recta final
dilluns, 12 de desembre del 2011
Mapa conceptual

La veritat es que m’ha sorprès molt com a eina. Havia sentit a parlar però no m’havia fet cap fins aquest treball. Al principi el veia com un galimaties: un conjunt de cercles i fletxes sense gaire sentit. Però després fer-lo i , sobretot, quan redactava, m’ha sorprès.. Certament, m’ha ajudat molt com a pas prèvia a la redacció. Els conceptes, preposicions i frases que havia fet servit com a connectors, anaven dibuixant l’esquelet de la meva redacció.
Penso que el temps que vaig dedicar a l’elaborar-lo va ser molt útil. Encara que també l’hagué modificat al veure que m’havia deixat elements i esdeveniments per explicar.
divendres, 9 de desembre del 2011
SENSACIONS FINALS !!
dimecres, 7 de desembre del 2011
MATXAMBRAT MENTAL !!

Ara mateix si tingués la opció de girar els ulls 360º i que miressin en dins, en lloc d'enfora, estic convençuda que em trobaria un cervell pitjor que un laberint. Per això he posat de títol matxambrat, crec que és exactament la paraula que em defineix millor ara mateix.


dimarts, 6 de desembre del 2011
Dubtes existencials

Benvolguts companys,
Com tots vosaltres, aquesta setmana estic immers en plena redacció del projecte. Ja porto avançat un tros i començo a tenir un cert neguit: és poca o massa informació.
No sé si compartiu aquesta sensació. Però a mesura que avenço en la redacció, nous temes em surten. Llegeixo articles, temes i apunts, i trobo noves connexions entre esdeveniments i conceptes. Intento no oblidar que estic escrivint per un públic novell: un públic que s’apropa al tema per primera vegada. Però és difícil resistir-se a deixar de banda certs temes o subtemes que puguin il·lustrar millor el nostre projecte.
Hi ha un perill evident, passar-se, oblidar al públic potencial que t’adreces, escriure massa dades concretes que fan perdrer la perspectiva global del tema i moment històric.
Però el fet que el nostre tutor va qualificar de “provisional” l’índex de Wiki, crec que donava la possibilitat de rectificar l’índex, per ampliar o reduir. No puc d'estar i assumeixo aquesta possibilitat d’error: modificaré tant l’índex de la Wiki sinó també el mapa conceptual.
Ja us passaré els documents en la propera reunió
Amb la tecnologia hem topat

dilluns, 5 de desembre del 2011
TROBADA SETMANAL
El diumenge 4 de desembre es duu a terme una d'aquestes trobades setmanals i a continuació es detallen els temes tractats i acords presos:
COMPETÈNCIES TIC UOC
REUNIO DE TREBALL GRUP DECEMDUE 4 DE DESEMBRE 2011
ACORDS PAC 1, RESPOSTA DEL CONSULTOR
S’acorda que el Josep retocarà el document i en farà una còpia per a la resta de companys del grup. A la propera trobada es posarà en comú per enviar-la al consultor.
PAC 3 MAPA CONCEPTUAL
Tots tenim problemes per obrir arxius CXL per que cal importar-los al Cmaps
Si pengem documents jpg el cmaps no els deixa modificar
El Daniel ha unit els quatre mapes i en canvi la Sandra ha fet un mapa únic diferent
Al Josep li sembla molt correcte l’enllaç que ha fet el Daniel entre l’Edat Moderna i la Contemporània.
Tots pugem els nostres mapes a l’àrea de fitxers compartits de la UOC
Apareixen els dubtes de com integrar els quatre mapes conceptuals en un de sol. Hi ha l’opció d’unir-los literalment en vertical (com la proposta del Daniel) o de fer-ne un de nou que integri els conceptes clau dels quatre (com la proposta de la Sandra). Una bona opció és combinar-los.
En el primer cas, el dels quatre mapes units, hi ha redundàncies que cal evitar.
Per evitar perdre temps i fer un mapa únic correcte, es proposa definir una estructura base. Estructura base: història de la divulgació científica ( cupula del cmap ), 4 etapes, les de cadascú i penjant les parts clau que cadascú consideri oportunes del seu mapa. Després aprofitem els punts que consideren essencials.... Podem enviar un mail a l'area de debat amb els punts claus que considerem, i els connectors oportuns amb paraules clau i d'aqui al mapa. Es creu que hauríem d'estudiar cadascú el seu mapa a fons i prescindir d’allò no essencial sota el nostre punt de vista.
El Daniel presenta una segona proposta d’unió dels quatre mapes en horitzontal. S’acorda donar-la per bona fent alguns retocs i reduint-la.
PAC 3 REDACCIÓ DE LA PRIMERA VERSIÓ DEL PROJECTE
El Josep està a la meitat de la redacció (context històric i revolució científica) falten punts 3 i 4 i biblio/webgrafia
El Daniel està també a mig camí (context històric i primer punt del segle XIX)
La Sandra la té estructurada però demà dilluns la començarà a redactar
La Glòria té la primera part escrita (context històric)
FIXAR PROPERA CONNEXIÓ
Dijous 8 de desembre a les 22:00
FIXAR NOVA DATA DE LLIURAMENT DE LA PAC3
El Josep afegeix es pot ampliar la data d'entrega una setmana. El Daniel diu que si podem aprofitar els que tenim el temps es redueix a un o dos dies màxim, ja que només cal afegir alguna cosa o eliminar-ne d'altres, per ell, amb uns quatre dies ja n'hi hauria prou.
Es proposa dimecres 14 i tothom hi està d’acord.
PRESÈNCIA AL BLOC
Penjar més sovint aportacions
Penjar l’acta de les reunions setmanals
dimarts, 29 de novembre del 2011
SUANT LA SAMARRETA !!


divendres, 25 de novembre del 2011
Descobrint noves eines
dijous, 24 de novembre del 2011
Nous horitzons
Els nous horitzonts se m'obren amb els reptes que planteja aquesta assignatura, descobrint noves aplicacions, possibilitats de contactes remots que coneixia però que no experimentava...
Primer es tractava de reflexionar personalment sobre el treball en equip, esmicolar-ne els processos i tornar-los a muntar, buscant els rols de cadascú, traçant un petit corriol de pedretes minúscules, fràgils a cada petjada, però segurs que al final ens portarien cap al bon camí.
De seguida ens vem posar d'acord en les quatre coses que posariem a la motxilla, quin dia marxariem i quin nom ens cosiriem a la solapa. I poc a poc ens anem trobant, alguns dies tots, d'altres de dos en dos, quan podem i amb ganes. Que no faltin.
La següent jornada ens deparava un nou instrument, el compartiment de cerques, una eina per afinar, comentar i fer sonar sense cap grinyol. El zotero, un bon amic que sempre és al nostre costat, concretament al costat dret de la pantalla, amb una Zeta de superheroi, sempre a punt per guardar els tresors que anem trobant durant les cerques.
Més endavant ha vingut la feina del "pas a pas", poc a poc, anem a pams. La veu del coordinador em dóna estímuls. Marcar l'itinerari concret del dia, primer elaborar l'índex, penjar-lo al wiki, començar a redactar el projecte... ens acostem a l'horitzó... o és ell que ve cap a nosaltres? bé, és igual, el grup avança i el tema creix.
Avui mateix he reposat del camí després de suar una bona estona amb l'elaboració de l'esborrany del mapa conceptual. M'ho prenc com una "meta volant" no pas com al final de l'etapa. Ha estat molt útil per ordenar les idees, per relacionar-les, per descartar les sobreres... no cal pas tant d'equipatge.
Valoro molt aquesta experiència, la feina cooperativa, el plantejar-se procediments que fem sense pensar i que en aquest moment són molt valuosos. Val més el COM ho fem que el QUE fem, el camí importa, com sempre, des de l'Edat Antiga amb el viatge d'Ulisses.
I acabo la valoració pensant amb un dels pocs ídols que tinc, en Kilian Jornet, magnífic corredor i escriptor amb un do natural de transmetre i emocionar. Ell segueix un camí que el portarà fins on més estima.
dimarts, 22 de novembre del 2011
INICI DE REDACCIÓ I MAPA CONCEPTUAL !


dimecres, 16 de novembre del 2011
Correció de la PAC1

Sobre els comentaris que ens ha fet Joan, penso el mateix que la Sandra, ara toca posar-nos a treballar i rectificar aquells aspectes que ens marca.
Crec que és normal que tinguem aspectes a millorar. Són novells, primer cop que fem un treball on-line, etc. Hem d’estar tranquils i animats...
Sobre la correcció de la PAC, penso que l’element claus és la planificació. Com em va dir un professor meu, planifica , planifica .. i torna a planificar.

Sincerament, crec que una bona planificació ens donarà seguretat i tranquil•litat per desenvolupar el treball. No vol dir que tinguem imprevistos, però tenir clar que hem de fer i quant, ens anirà molt bé.
Tenim encetada una part, només ens cal fixar-la una mica més i afegir la programació individual. Crec que el calendari és l’eina més adequada i potent per dur-la a terme.
A més de retruc, ens facilitarà la comunicació asincrònica. Si cadascú es marca les pautes, les va complint i entregant les parts, només utilitzarem les comunicacions sincròniques per prendré decisions puntuals o aclariments.
Des d’avui fins diumenge, seria partidari que cadascú reflexiones sobre els punts que ens ha marcat Joan i que presentes la seva proposta en la reunió setmanal. Penso que ens anirà bé a tots, una petita pausa per torna a força i ben adreçats a les fase següents.
Salut,
José Antonio Robles
VALORACIÓ DE LA PAC 1
En aquest moment em plantejo com encarar els propers dies de l'assignatura en grup: si completar tots els aspectes i afegir els que no hi són com ara:
- Què cal fer en els casos d'absències o desparicions d'algun membre del grup
- Afegir els nostres interessos i habilitats
- Fixar els objectius específics de cada fase
- Desenvolupar tasques i continguts
- Assignar rols
- Temporitzar
- etc...
Respecte la manera de treballar de la PAC 1 (tan sincrònica) opino que ha estat fruit de dues situacions: la inexperiència i la manca de temps. Un dia abans de lliurar la PAC faltaven molts punts i ho haviem de fer a contrarrellotge amb acords per majoria simple. Més hagués valgut parar el procés i demanar al consultor alguns dies més per lliurar la PAC 1 completa i que tots els membres hi haguessin participat i hi estiguessin d'acord.
Per tant, m'inclino per completar els acords i elaborar la planificació de continguts abans no comencem amb la PAC 3.
Abús de la sincronía, que fem amb les "baixes"?
dimarts, 15 de novembre del 2011
ANÀLISI I REFLEXIÓ !

Utilitzant el símil d'una campanya electoral, ara que tornem a estar-hi immersos de ple, crec que toca fer l'ànalisi i la reflexió que tot partit polític ha de fer després d'una jornada de votacions. En el nostre cas, som un grup virtual i la jornada electoral la vàrem tenir ahir al rebre les valoracions del Joan sobre el nostre treball a la PAC-1.
Un cop llegit amb deteniment el document sobre la " Valoració dels acords inicials " crec que realment està encertada i que ens ajuda a obrir els ulls sobre el que hem oblidat o jo diria millor, hem passat per alt a l'hora de la planificació.
És obvi que, si em permeteu l'expressió : " a toro matao todos somos Manolete " però la realitat és aquesta, quan un visualitza les opcions aportades exteriorment, en aquest cas des del consultor, s'adona ràpidament de les mancances que té el seu treball, més que si s'analitza des de dins.
La meva opinió és que a partir d'ara seria interessant utilitzar molt més l'espai de debat del nostre grup per a creuar propostes i estar en contacte, el xat ens ha proporcionat rapidesa en la presa de decisions i hi hem treballat molt, però no ha reflexat la freqüència de resposta dels missatges i la presa de decissions. Crec que s'hauria d'utilitzar un canal més visible, que no ens reportarà tota l'agilitat d'un xat però que sí reflexarà tot el nostre esfoç i les nostres aportacions.
Respecte a les habilitats de cada membre, nosaltres tenim clar els punts forts de cadascú, per exemple tant el Josep com el Daniel les èines de la web 2.0., però és cert que no ho vem posar per escrit. Podríem fer una breu definició de punts forts per tal d'encarar amb més energia la PAC3.
La part a treballar més dur, serà el contingut de la planificació, imagino que haurem de reestructurar la planificació que teníem i fer-la més concreta, ara que ja hem passat dues fases els fonaments ja hi són, crec que seria convenient agafar els cinc apartats d'aquest punt i tornar-los a posar damunt la taula mentre cadascú per la seva part va preparant la PAC3.
Jo com apuntava el Daniel, tampoc estic contenta del tot però el que sí que és cert és que ens hem de sentir orgullosos de participar d'un grup virtual, on no tenim presència física, i d'haver volcat la nostra il.lusió i els nostres coneixements en ell ( tot i que amb la valoració ens puguem haver desinflat ).
Ara un símil futbolístic, el Barça pot fer un partit amb
una estratègia molt ben plantejada contra un equip

tancat al seu camp i no lluir, però el que no es posarà
en dubte és la seva capacitat de lluita i esforç.
Estic convençuda que nosaltres hem jugat un
partit dur, el primer de la temporada, però que a
partir d'ara i gràcies a les indicacions del Mister
- en Joan- cada PAC serà un partidàs.
Al menys ho intentarem !
dilluns, 14 de novembre del 2011
Parada i fonda
dilluns, 7 de novembre del 2011
Creant el wiki del grup
diumenge, 6 de novembre del 2011
Valoració de les primeres fases del treball
dissabte, 5 de novembre del 2011
Aquests dies estem buscant informació a la xarxa sobre l'evolució de la ciència durant les diferents etapes de la història d'Occident i m'assalta el dubte de quin ha de ser el grau d'informació que hem d'obtenir: estem buscant documents primaris, on hi hagi exactament la història de la ciència i les biblioteques? o més aviat estem buscant els recursos on trobar aquests documents primaris?
Un exemple: no és el mateix buscar una llei concreta (tema, títol de la llei, data en la que es publica, etc.) que buscar repertoris legals, biblioteques de facultats de dret, bases de dades legals...
Així que quan estic fent cerques sobre els primers "científics" de l'Antic Egipte, sempre penso que si serà millor accedir directament a webs interessants i concretes o aprendré més si busco els famosos repositoris, els autèntics rebosts de la informació...
En realitat, suposo que el que importa no és trobar exactament dades sobre l'Antic Egipte sinó saber en quins llocs buscar, quins seran els cercadors més fiables, quines fonts especialitzades, etc.
Per tant, el tema que plantejava el Josep A. Robles té a veure amb aquest dubte també; ja que una de les coses més importants d'aquest projecte és avaluar la qualitat de les fonts consultades (autoria independent, veraç, actualitzada, documentada, etc. ) més que no pas els resultats.
I seguint amb el tema dels criteris de valoració i selecció, penso com ell, que fonts generalistes i especialitzades no són excloents, sinó complementàries.
Per tant, sempre que puguem, començarem a construir la nostra "casa" des dels fonaments, no pas per la teulada, encara que el paisatge, des de dalt, sol ser sempre més bonic.
divendres, 4 de novembre del 2011
Criteris de valoració i selecció
Tinc dubte alhora de treballar el tema: hem de dipositar la validesa d’una informació en funció de la naturalesa del cercador? És a dir, té el mateix pes un cercador generalista (Google, Bing,... ) o d’un especialitzat (universitats, institucions de recerca, etc), o val més el criteri personal de cadascú.
I en relació al tipus de cercador, també ens porta a reflexionar sobre l’abast de la informació. O dit d’una altra forma, la informació que ens ofereix un cercador, ens remet inevitable a un tipus de públic. Per tant, un cercador generalista ens remet a un ampli públic, i un més especialitzat, a un públic més concret.
Les dues opcions són excloents, o es pot fer un poti-poti? Jo crec que no són excloents. Què penseu?
dimarts, 1 de novembre del 2011
" ETIQUETAR LES CERQUES "
El tema de com etiquetar les cerques localitzades és complicat, hi ha un munt de possibilitats que es podrien aplicar per fer el procés d'etiquetatge, però finalment hem decidit acotar-ho al màxim per fer-ho més intuïtiu i àgil.
Personalment, crec que és una bona decisió ja que quan disposem d'un volum d'informació important necessitarem ser resolutius i per això aquesta planificació prèvia resulta essencial.
El resum seria : tags, concrets i per les quatre èpoques que treballem.

I :
COMEN
* Els apartats en negreta són extrets de converses literals del xat que utilitzem per a comunicar-nos.
Interessant doncs, nombrar l'autor, el motor de cerca, la font d'informació i les actualitzacions que faran que el projecte quedi més acurat, documentalment parlant, i 100% fiable si tots els passos són correctament realitzats.
Finalment hem arribat a la conclusió que aquesta era la manera més eficient de fer-ho !!
Personalment, no en tinc cap dubte.
diumenge, 30 d’octubre del 2011
NOVES EXPERIÈNCIES
Així que amb aquesta assignatura de Competències TIC tot són noves experiències: zotero, gmail, twitter i ara, el blogger. De tot se n'apren.
A partir d'ara aquest bloc serà el nostre diari del grup Decemdue on anirem compartint les experiències en la recerca d'informació per al projecte Evolució de la divulgació científica de les primeres biblioteques fins a l'actualitat.